Hög tid för vinterdäck

Vintern är i gång på fullt allvar och det betyder att du senast den 1 december ska ha försett din bil med vinterdäck (eller tidigare om väglaget tillåter det tidigast 1 oktober). Förhoppningsvis kör du redan på vinterdäck men de kanske börjar bli slitna och tappa sin förmåga att fungera full ut på vinterväglaget.

Visst har moderna bilar fina säkerhetssystem med antisladd och fyrhjulsdrift men är däcken slitna så hjälper det inte mycket. Att köra på åretrunt däck är inte att tänka på då vinter och sommar bjuder på helt olika förutsättningar och tex att få däckets gummiblandning och mönster att passa alla väglag och klimat är svårt. Din bils prestanda på vägen är bara så bra som de däck du kör på.

Vinterdäckets funktioner är att ge din bil ett bra grepp och kontroll på halt och kallt väglag. Och du kan avgöra vinterdäckens skick genom att kontrollera däckslitaget genom att inspektera mönster och mönsterdjup samt antal dubbar (om du kör dubbdäck). Läs mer på sajten Vinterdäck Datum för regler för vinterdäck och datum när du ska köra med vinterdäck.

Du ska även överväga om du ska byta till dubbfritt eller dubbdäck, fundera igenom vilka typer av vinterväglag du kommer köra i. I vissa städer kan det råda dubbdäcksförbud, också något att ha i åtanke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *