Bilförsäkringar hitta och jämför

Här går vi igenom de vitala delarna som utgör bilförsäkringen, vilket kan vara bra att känna till om du ska jämföra bilförsäkringar.

Så fungerar bilförsäkringen

En bilförsäkring är ett ekonomiskt skydd för bilisten. Det finns tre kategorier av bilförsäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är obligatorisk för alla bilar i trafik. Den täcker personskador och skada på annans egendom.

Halvförsäkring

I halvförsäkringen ingår trafikförsäkring, men utöver det som ingår i trafikförsäkringen får bilägaren i regel ersättning för:

  • Stöld. Ersättning utgår för inbrott i bilen och om bilen blir stulen. Vid inbrott ersätts det som stulits från din bil.
  • Brandskada. Om bilen kortsluts och fattar eld.
  • Maskinskada. Om motorn havererar.
  • Glasskada.  Om en ruta går sönder exempelvis på grund av ett stenskott.
  • Räddning. Oftast får försäkringstagaren hjälp med transport från en plats om bilen havererar. Även hjälp med transport för fordon brukar ingå.
  • Rättshjälp. Om bilägaren hamnar i en tvist efter en olycka eller liknande får bilägaren hjälp med advokat- och rättegångskostnader, något som annars kan vara mycket kostsamt för bilägaren.

Helförsäkring

I halvförsäkringen ingår inte någon som helst ersättning för bilen om bilisten hamnar i en trafikolycka. Med en helförsäkring får den försäkrade allt som ingår i halvförsäkringen samt en vagnskadeförsäkring.

En helförsäkring täcker alla skador på din bil oavsett hur de uppkommer, utom om du själv medvetet vållar bilen skada.

Tänk på att vad som ingår i en försäkring kan variera något mellan de olika försäkringsbolagen.

Teckna bilförsäkring

I den här artikeln har vi gått igenom hur bilförsäkringen är uppbyggd. Kanske är du på jakt efter en försäkring, då kan vi rekommendera den här sidan för att jämföra och teckna bilförsäkring.

Hitta Billiga Bilförsäkringar

En billig bilförsäkring behöver nödvändigtvis inte betyda en dålig bilförsäkring. Det handlar framförallt om att känna till två saker som sänker försäkringspremien för dig. Här förklarar vi vilka.

Olika försäkringsbolag har olika profil och priser beroende på biltyp

För att hitta så billiga bilförsäkringar som möjligt kan det vara bra att känna till att de olika försäkringsbolagen har väldigt olika priser. Och detta på exakt samma bilmodell och för din ålder, din hemmaadress och ditt kön. Detta gör att det kan skilja tusenlappar per år beroende på vilket försäkringsbolag som du väljer. Det självklara receptet för att inte gå på en nit här är att jämföra några olika försäkringsbolag för dig och din bil innan du bestämmer dig. Detta gör du enkelt på deras hemsidor.

Samla dina försäkringar och få billigare pris

Det är även viktigt att känna till att de allra flesta försäkringsbolag har kombinationserbjudanden för bil- och hemförsäkring. Dvs om du samlar dina försäkringar för bilen och bostaden på ett ställe så kommer du med största säkerhet att kunna få ett bättre totalpris. Kolla därför noggrant innan att det försäkringsbolag som du väljer har detta erbjudande.

Oftast är det så att du bara kan kombinera bil och hemförsäkringen och inga andra försäkringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *