Så fungerar bilförsäkringen

Här går vi igenom de vitala delarna som utgör bilförsäkringen, vilket kan vara bra att känna till om du ska jämföra bilförsäkringar.

En bilförsäkring är ett ekonomiskt skydd för bilisten. Det finns tre kategorier av bilförsäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är obligatorisk för alla bilar i trafik. Den täcker personskador och skada på annans egendom.

Halvförsäkring

I halvförsäkringen ingår trafikförsäkring, men utöver det som ingår i trafikförsäkringen får bilägaren i regel ersättning för:

  • Stöld. Ersättning utgår för inbrott i bilen och om bilen blir stulen. Vid inbrott ersätts det som stulits från din bil.
  • Brandskada. Om bilen kortsluts och fattar eld.
  • Maskinskada. Om motorn havererar.
  • Glasskada.  Om en ruta går sönder exempelvis på grund av ett stenskott.
  • Räddning. Oftast får försäkringstagaren hjälp med transport från en plats om bilen havererar. Även hjälp med transport för fordon brukar ingå.
  • Rättshjälp. Om bilägaren hamnar i en tvist efter en olycka eller liknande får bilägaren hjälp med advokat- och rättegångskostnader, något som annars kan vara mycket kostsamt för bilägaren.

Helförsäkring

I halvförsäkringen ingår inte någon som helst ersättning för bilen om bilisten hamnar i en trafikolycka. Med en helförsäkring får den försäkrade allt som ingår i halvförsäkringen samt en vagnskadeförsäkring.

En helförsäkring täcker alla skador på din bil oavsett hur de uppkommer, utom om du själv medvetet vållar bilen skada.

Tänk på att vad som ingår i en försäkring kan variera något mellan de olika försäkringsbolagen.

Teckna bilförsäkring

I den här artikeln har vi gått igenom hur bilförsäkringen är uppbyggd. Kanske är du på jakt efter en försäkring, då kan vi rekommendera den här sidan för att jämföra och teckna bilförsäkring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *