Undvik bensinkort på automatstationer

Är du en av många som helst tankar på automatstationer och med ett så kallat bensinkort (kreditkort från bensinkedjan) för att hålla nere kostnaden för bensinen? I så fall bör du granska vilken återbäring du egentligen får. Det kan nämligen finnas billigare alternativ.

Bous på olika nivåer

Idag är det mycket lätt att hitta kort som ger bonus/återbäring på alla inköp. Nästan alla bensinkedjor har egna kreditkort och använder du dessa när du köper bensin ges automatiskt en viss rabatt. Ett exempel är Preem MasterCard som ger dig 10 öre i rabatt per liter när du tankar automat medan kortet ger 25öre rabatt om du tankar på bemannad station. Då priset är högre på bemannade stationer är det billigare att tanka automat även om rabatten är lägre.

Att olika rabatt ges beroende på om tankning sker på automatstation eller på bemannad station är mycket vanligt på dessa kort. Ett annat exempel är OK/Q8 som väljer att ge 5öre rabatt på automatstationer och 20 öre på bemannade.

Bättre med andra kort på automatstationer

Att som hos Preem eller OK/Q8 få 20-25öre rabatt per liter när man tankar på bemannad station är riktigt bra. Genom att betala med deras kreditkort ges den högsta rabatt som går att få på bensinen. Men när det kommer till inköp på automatstationer är det inte lika ekonomiskt fördelaktigt.

Om Preem ska användas som exempel ännu en gång så går det att få 10öre i rabatt med deras kreditkort vid inköp på automatstationer. Det är under 1% av inköpsvärdet på bensinen. Samtidigt finns det flera olika kreditkort som ger minst 1% i bonus när korten används. Detta alltså oavsett om det är inköp på Preem, ICA eller H&M.

Om du tankar automat kan det alltså i många fall vara bättre att teckna ett sådant kreditkort och få 1% (ca 15öre) i rabatt än förlita sig på den rabatt som ges via bensinkedjans egna kreditkort. Lite paradoxalt ger alltså bensinkedjorna sämre rabatt än vad externa kreditkortsföretag gör.

Källa: Bensinkort.nu – OBS: Priserna och rabatterna kan ha ändrats efter publicering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *