Viktigt med bra däck

En bil består av flera tiotusentals olika komponenter, varav däcken är en mycket liten del av dem. Samtidigt är dessa få komponenter oerhört viktiga för säkerheten. Huruvida man har slitna eller nya och fräscha däck kan rent krasst innebära skillnaden mellan liv och död om olyckan är framme.

Slitna däck medför en längre bromssträcka. Om du kör på motorvägen och ser att till exempel en älg springer fram på vägen en bit framför dig, kan slitna däck innebära en kollision, medan du kanske precis hade hunnit bromsa med bra däck. Säkerhetsrisken som dåliga däck utgör bör det inte stickas under stol med.

Hitta billigt däckbyte

Många kompromissar ibland med säkerheten av ekonomiska skäl. Om man i allmänhet kör vårdslöst kommer man att behöva byta däck oftare än någon som kör lugnt och kontrollerat med sin bil. Oavsett bör man dock aldrig köra med slitna däck bara för att spara några kronor. Dessa kronor är inte mycket värda om olyckan skulle vara framme. Ett tips för att hitta billigt däckbyte är att gå in på sidor som tillhandahåller prisjämförelsetjänster för däckbyten, till exempel www.bil-motor.se. Det här gäller dock endast om man inte kan byta däcken själv. Har man möjlighet att göra det själv är det billigast.

Skonar både miljö och plånbok

Som nämnt ovan är man ofta fel ute om man vill spara pengar på att köra runt med undermåliga däck. Inte bara för att dessa pengar känns betydelselösa om olyckan är framme, men också för att driftkostnaderna faktiskt ökar ju sämre skick däcken befinner sig i.

Kör man runt med slitna däck, eller däck med för lågt lufttryck, ökar bränsleutsläppen. En viktig del i att köra bränslesnålt är att se till att bilen är i bra skick. Dessutom påfrestas miljön onödigt mycket när du förbrukar mer bränsle än vad du faktiskt behöver. Genom att ha bra däck skonar du alltså inte bara din egen plånbok – utan även planeten.

Förebygg skador

För att slippa åka runt med slitna däck är det ett bra förstasteg att vara förebyggande i sitt sätt att köra och behandla bilen. Till exempel är det bra att regelbundet kontrollera lufttrycket i däcken, vilket alltid bör göras när däcken är svala. Hur högt eller lågt det skall vara kan du hitta i bilens användarhandbok. Stöter du på något anmärkningsvärt, till exempel att ett av däcken har ett avsevärt lägre lufttryck än de andra, är det skäl att ta bilen till någon som kan kolla på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *