Bilförsäkringar – Försäkringarna alla bilägare måste ha

Som bilägare kan man råka ut för en rad olika tråkigheter, från trafikolyckor till stölder, skadegörelse med mera. Sådana händelser blir än mer tråkiga om man måste stå för kostnaderna som detta innebär ur egen ficka, vilket gör att det är vettigt att ha en bilförsäkring, som hjälper en med dessa kostnader om något händer.

Alla bilägare måste dessutom ha en obligatorisk försäkring för bilen som kallas för trafikförsäkring. Denna försäkring ger dock inte dig eller din bil något skydd, utan den täcker endast skador som uppstår på en annan persons fordon vid en olycka. Trafikförsäkringen finns alltså till för att skydda dina medtrafikanter om du skulle orsaka en olycka i trafiken.

Har man inte en trafikförsäkring får man betala en straffavgift för detta, som blir dyrare än försäkringspremien som man betalar för denna bilförsäkring, så det finns ingen anledning att inte teckna minst detta, men många väljer att komplettera sin bilförsäkring med en mer omfattande sorts bilförsäkring, för att även kunna få ersättning om man drabbas av skador på den egna bilen. Dessa bilförsäkringar kallas för halvförsäkring och helförsäkring.

Halvförsäkring

När man tecknar en halvförsäkring ingår trafikförsäkringen med automatik, men utöver detta får man även ersättning om man drabbas av stölder, brandskador, maskinskador eller glasskador. Även hjälp med transport från olycksplatsen samt rättshjälp ingår.

Helförsäkring

Helförsäkringen är för de flesta den bästa bilförsäkringen, eftersom den täcker alla skador man kan tänkas drabbas av, inklusive alla momenten som ingår i både trafikförsäkringen och halvförsäkringen. Utöver detta ingår även en vagnskadeförsäkring i helförsäkringen. Helförsäkringar rekommenderas framför allt för alla som har en mycket ny bil eller som av andra anledningar är mycket rädda om bilen man har.

Vilken bilförsäkring är bäst?

Detta varierar, för precis som med många andra produkter passar olika alternativ olika personer och situationer bäst. Du måste därför börja med att fundera på om du bara vill ha en trafikförsäkring, en halvförsäkring eller en helförsäkring, och sedan bör du även kolla upp vad det kostar att försäkra just din bil hos olika försäkringsbolag. Priserna varierar nämligen en hel del, både mellan försäkringsbolagen i sig, men även beroende på hur gammal du är, vilket bil du har, hur gammal bilen är, var du bor, hur länge du haft körkort och så vidare.

Även självrisken och villkoren på olika bilförsäkringar varierar, samt vilken service och kundtjänst man får tillgång till. Allra bäst är det för de flesta att teckna en bilförsäkring hos ett större försäkringsbolag, för de brukar ofta vara snabbast när det händer något och man behöver hjälp vid en olycka eller om man har en akut fråga, trots att de mindre försäkringsbolagen kan vara billigare.

Andra saker du bör veta om bilförsäkringar

Bilförsäkringar tecknas för ett år åt gången, vilket gör att man inte kan säga upp sin bilförsäkring hur som helst bara för att man känner för det. Dock finns det förstås vissa undantag till denna regel. Om du t.ex. säljer bilen, skrotar den eller ställer av den behöver den inte längre vara försäkrad, och då kan man säga upp sin bilförsäkring utan problem. Men vill man göra detta för att man vill byta till ett annat försäkringsbolag eller liknande kan man endast göra detta en gång per år, på den så kallade årsförfallodagen. Är man intresserad av att byta sin bilförsäkring bör man därför börja med att ta reda på vilken årsförfallodag man har på sin bilförsäkring, och sedan planera resten utefter detta.

Priset på bilförsäkringen kan påverkas av hur ofta man betalar sin försäkringspremie. Kan man tänka sig att betala hela premien för ett år i förväg på en och samma gång, blir det billigare, medan det brukar bli något dyrare att dela upp betalningen halvårsvis eller kvartalsvis.

Även att välja en högre självrisk, dvs. den summa som man måste lägga ut själv innan försäkringen går in och betalar resten, brukar göra att försäkringspremien sjunker. Väljer man däremot en låg självrisk på sin bilförsäkring får man räkna med att försäkringspremien blir högre.

Många gör även sin egen vardag både lättare och billigare genom att samla alla försäkringar man har, såsom hemförsäkringar, bilförsäkringar, livförsäkringar med flera, hos ett enda försäkringsbolag. Då kan man ofta få en rabatt och en bättre förhandlingsposition gällande priserna på samtliga försäkringar.

Dessutom kan man ofta få ned kostnaden för sin bilförsäkring genom att vidta vissa åtgärder som gör bilen säkrare, och meddela försäkringsbolaget om detta. Exempel på sådana åtgärder, som kan leda till rabatterade priser på bilförsäkringar kan bland annat vara:

– Att parkera bilen i ett garage som kan låsas, framför allt under natten.

– Att ha ett godkänt billarm installerat på bilen.

– Att ange körsträckan man kör varje år korrekt. Ju mer man kör, desto dyrare blir nämligen försäkringspremien, eftersom olycksrisken antas öka med varje körd mil.

Tilläggsförsäkringar till bilförsäkringar

Den som har en av de mer omfattande bilförsäkringarna har förvisso ett väldigt bra försäkringsskydd bara på grund av det, men det går faktiskt även att teckna olika tilläggsförsäkringar för bilen, utöver de vanliga bilförsäkringarna också. Dessa tilläggsförsäkringar brukar inte vara så dyra, utan går på någon hundralapp om året kanske men för att kunna teckna dem måste man ha en vanlig bilförsäkring först. Några av de vanligaste tilläggsförsäkringarna är:

– Allriskförsäkring, även kallad drulleförsäkring, som påminner mycket om drulleförsäkringen man kan ha till sin hemförsäkring. Täcker saker som man själv kan ha orsakat på grund av att man varit klumpig, t.ex. att man tappar bort bilnycklarna, tankar bilen med fel bensin och så vidare.

– Assistansförsäkring, som gör att man är garanterad assistans väldigt snabbt om man får punktering, soppatorsk eller liknande.

– Hyrbilsförsäkring, som gör att man alltid är garanterad ersättning för en hyrbil när något händer med den egna bilen. Ett bra tillägg för alla som är väldigt beroende av sin bil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *